SGK | Konular | Kitaplar

Kız çocuğunun SSK mağduriyeti giderildi

Kız çocuğunun SSK mağduriyeti giderildi

2008 yılında 18 yaşını doldurmuş SSK ya da Bağ-Kur'lunun kız çocuğu işe girip çıkması ya da boşanması durumunda anne-babası üzerinden sağlık yardımı alabilecek. 2008'de 18 yaşında olmayan kız çocukları ise uygulamadan yararlanamayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hafta sonu onay-layarak Başbakanlığa gönderdiği torba tasarıya eklenen madde ile SSK ya da Bağ-Kur çalışanı ve emeklisinin 2008 yılında 18'ini geçmiş kız çocuğu da memur kız çocuğu haklarına kavuşturuldu. 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş SSK ya da Bağ-Kur'lunun kız çocuğu işe girip çıksa da ya da evlenip boşansa da anne-babası üzerinden sağlık yardımı alabilecek.

TORBA YASA İMKAN SAĞLADI

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girişinde SSK ve Bağ-Kur'lunun kız çocuklarına yönelik bir haksız uygulaması geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen Torba Tasarı'yla giderildi. Verilen bir önergeyle artık, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanının 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş kız çocuğu, bugün işe girmiş çıkmışsa da ya da evlenip boşanmışsa da dönüp anne ya da babasından sağlık yardımı alabilecek.

MEMURLARIN HAKLARI KORUNDU

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdiğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir memurun kız çocuğu 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş ise bu kız evlendiğinde eşinin üzerinden, eğer çalışıyorsa kendi sağlık sigortası üzerinden sağlık yardımı alabilecek şekilde düzenleme yapılmıştı. Böylece memur kız çocuğu eşinden ayrılırsa, aynen 18 yaşına gelinceye kadar anne-baba üzerinden sağlık yardımı almayı sürdürebiliyor.

BELLİ BİR ÜCRET ÖDENECEK

İşten ayrıldığı zaman da anne-babasının sağlık yardımından yararlanabiliyor. 2008 yılında 18 yaşından küçük örneğin; 2007 yılında 15 yaşındaki memur kız çocuğu bugün evlenip boşansa ya da işten ayrılsa da anne-baba üzerinden sağlık yardımı alabiliyor. Ancak 5510 sayılı kanunla, SSK ve Bağ-Kur'lunun 2008 yılından önce 18 yaşına gelmemiş, örneğin 2007 yılında 15 yaşındaki kız çocuğu yüksek öğrenim yapıyorsa 18 yaşına kadar anne-baba üzerinden sağlık yardımı alması getirilerek bir eşitsizlik yaratıldı. 18'inden sonra ise Genel Sağlık Sigortası'na bir ücret ödeyerek sağlık uygulamasından yararlanacak.

Torba Yasa ne demişti?

Genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşın dolduğu tarihe kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaklar. Aile içinde kişi başına düşen aylık tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az olan aile bireyleri ile sığınmacı veya vatansız olarak kabul edilen kişiler ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerin çocukları ile bizzat kendisi zorunlu sigortalılıktan dolayı GSS'li olan çocuklar sırf 18 yaş altı vatandaş oldukları gerekçesiyle tanınan genel sağlık sigortasından yararlanamayacaklar.Genel sağlık sigortalısı olması gerektiği halde tescili yapılmamış olan ana ve babaların çocukları, sağlık hizmeti sunucularına başvurduğu tarih itibariyle ana ve babalar genel sağlık sigortasına tescil edilecek

2008'DE 18 YAŞINDA OLMAYANA YARDIM YOK

Aynı şekilde SSK ya da Bağ-Kur çalışanı ve emeklisinin kız çocuğu 2008'de 18'ini doldurmuş ise işe girer ya da işten çıkarsa ya da evlenip boşanırsa da sisteme hak sahibi olarak giremiyordu. Torba tasarıya TBMM Genel Kurulu'nda son dakika önergeyle eklenen bir madde ile SSK ya da Bağ-Kur çalışanı ve emeklisinin çocuğu 2008 yılında 18'ini geçmiş ise bugün işe girer ya da işten çıkarsa da ya da evlenip boşanırsa sisteme hak sahibi olarak girip anne-babası üzerinden sağlık yardımı alabilecek. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, 2008 yılında 18 yaşında olmayan SSK ve Bağ-Kur çalışan ve emeklisi kız çocuğunun bugün evlenip boşanması ya da işten ayrılması halinde anne-babası üzerinden sağlık yardımı almasına dönük hak sahipliği bulunmuyor.